PICO TAILLÓN (3144m) DESDE BUJARUELO

Després del que havem fet, passem la nit a Torla amb la idea d'eixir demà tranquil·lament desde Bujaruelo per a fer la corona dels 3000s de Gavarnie en dos dies. Però quan despertem, la meteo no és massa bona i mentre preparem les motxilles comença a ploure de valent.

De nou, toca replanificar: agafem el cotxe i anem fins a San Nicolás de Bujaruelo, després d'un café i unes quantes partides al truc (de dos persones!!) eixim a estirar les cames i vegem que està plovent menys i que el cel està un poc més net, encara que sabem que hi ha tormentes pronosticades a la zona.
Una curta conversa i ens decidim a ficar-se les sabatilles i començar a caminar cap amunt.


18 jul 13
Hi ha tormentes fortes pronosticades per a la nit, així que dormirem a la Cabaña de Eléctricas per a reduïr desnivell, i demà anirem a per dos objectius diferents: Pedro la Brecha de Rolando i jo El Taillón.


17:20
San Nicolás de Bujaruelo (1338m)
Creuem el pont i comencem a guanyar metres ràpidament per una senda ben marcada.



Bones vistes sobre la Vall d'Otal, el Riu Ara y Tendeñera.

18:35
Cabañas de Eléctricas (2000m)
Sense correr, però sense parar arribem a les Cabañas de Eléctricas on farem nit.


Vista dels Gabietos y del Port de Bujaruelo enmarronant-se.

La Cabaña de Eléctricas está plena de basura (!) i de marmotes... però passarem igualment la nit ací.

Sopar i al sobre que cal matinar...


19 jul 13
06:45
Cabañas de Eléctricas (2000m)
El cel està més net del que esperàvem i motivats comencem a caminar cadascú al seu ritme.


07:15
Port de Bujaruelo (2280m)
Al canviar de vessant apareix el sol i calfa un poc l'alé.


Caminar soles per davant de la cara nord del Taillón a estes hores deixa molt bones sensacions.

07:55
Inici pala Coll de Sarradets (2410m)
La pala está carregada de neu i és empinada, però hi ha molta petjada.


08:15
Coll de Sarradets (2575m)
Les vistes cap a Gavarnie són impressionants però, a l'altra vessant de la divisòria, el cel està completament cobert amb núvols.


La cascada de Gavarnie va a gom!

08:20
Refugi de Sarradets (2585m)
Agafe un poc d'aire al refugi i repose energies. Així d'encoratjador està l'oratge a la Brecha.


08:50
Brecha de Rolando (2805m)
És la primera vegada que fique els peus en aquest lloc tant particular. Les dues parets que defineixen aquest forat a la muralla et fan sentir-te formigueta...


I açò és tot el que puc vore cap al sur en un momentet en que claretja una mica.

Gaudisc uns minuts del lloc i dubte si continuar endavant. Decidisc aguaitar, i amb molt de compte vaig fent camí...

09:20
El Dedo (2915m)
A hores d'ara Pedro està arribant a Sarradets i jo comence a encarar l'aresta còmoda i ampla que arriba fins al cim.


L'aigua i la gravetat semblen els dos únics elements presents a esta altura.

09:50
El Taillón (3144m)
Auto-foto a la cima i primera vegada que no compartisc amb cap altra persona estar per damunt de 3000 metres.


Desafortunadament no es veu res cap al sud i la visibilitat tampoc és massa bona cap a França. Fa molt de vent i refresca, així que trago d'aigua i torne per on he vingut.

El casco està carregadíssim de neu per a ser juliol. Des d'aquesta posició es pot vore l'embut per on teniem pensat accedir al plató superior.

10:50
Brecha de Rolando (2805m)
Trobe a Pedro a la Brecha també content d'haver arribat al seu objectiu; al remat, el cim està on cadascú el vol establir.

Amb aquesta imatge apocalíptica ens despedim de la Brecha i baixem per on havem pujat.


11:00
Refugi de Sarradets (2585m)
Fem una paradeta per a esmorçar, ens fem una foto i emprenem la baixada a bon ritme.


15:00
San Nicolás de Bujaruelo (1338m)


Algunes fotos gràcies a Pedro.

GRAN FACHA (3005m) PER BACHIMAÑA

INTENT

Aprofitant les vacances d'estiu baixe a València, però de seguida pugem a Pirineus, fa massa calor a la vora del Mediterrani i ja no estic acostumat.

Com si estiguerem jugant al tetris, pensem que havem aconseguit encaixar dates, meteorologia, objectius, logística, etc., pensem...


16 jul 13
Carreguem el cotxe i eixim prompte per a ser més ràpids que les tormentes pronosticades. Parem a Saragossa per a acabar de equipar-se per a l'alta muntanya estival amb disfressa de primaveral i desde el port de Monrepós vegem que hi ha molta més neu a l'acostumada en aquestes dates.


15:00
Banys de Panticosa (1640m)
Per darrere del refugi Casa de Piedra, seguim la GR-11 en direcció nord i desde el primer pas comencem a guanyar metres. El Garmo Negro i l'agulla de Pondiellos porten records de la primera vegada que vaig escalar un 3000, però hui estan envoltats de núvols i ens mantindrà la mosca darrere l'orella durant tot el camí.


15:50
Cascada del Fraile (1990m)
Pluja dèbil i trons propers ens acompanyen fins a la Cascada del Fraile que baixa amb molta aigua. Després ens diran que més amunt, per la zona de l'embassament, aquesta pluja era pedra.


16:35
Refugi de Bachimaña (2190m)
La senda continua pujant fins arribar al refugi i Embalse de Bachimaña, el voregem per l'esquerra per a anar al refugi lliure de Bachimaña on passarem la nit



17:45
Desviament de la GR-11
Arribem a l'encreuament on es pot anar cap al Coll dels Infiernos o cap al Port de Marcadau, aquesta última serà la nostra direcció. Després de buscar una bona estona per on travessar els nombrosos rierols crescuts, agafem una senda en direcció Est per baix de la senda que va cap a França.



18:15
Refugi lliure de Bachimaña (2220m)
Contents perquè no ens ha pillat la tormenta, disfrutem de les vistes i del sopar. Abans d'anar al llit, la previsió es compleix i comença a ploure.





17 jul 13
07:15
Refugi lliure de Bachimaña (2220m)
Un poc més tard del que teniem planificat comencem a caminar. Anem cap a l'Oest a buscar la senda marcada en direcció al Port de Marcadau. Es guanyen metres ràpidament i de seguida travessem les primeres geleres del dia, encara estan dures.


La mole de la Vignemale aguaita per darrere dels núvols.


Anem seguint les marques del GR cap a l'Oest i muntem una gelera amb la intenció d'arribar a l'Embalse de Pecicos. Després de muntar un parell de geleres més, ens donem compte que s'havem desviat de la ruta i, a més, estem més alts del que volem.


09:05
Algún punt al Sud de l'Embalse de Pecicos (2570m)
Com a consol per desviar-se, les vistes de la cara Sud de la Gran Facha i de l'Embalse de Pecicos són espectaculars.

Des d'aquest punt podem vore la ruta que tenim pensat fer, gràcies a la informació de Pirineodeluis, però l'aresta Sur ha d'esperar a altra ocasió amb millors condicions.


 L'eixida de la ximeneia d'entrada al coll, fins i tot, té cornisa.


Reconduim la situació i decidim intentar pujar la Gran Facha per la ruta normal. Baixem fins a l'Ibon de Pecicos i ens dirigim cap al Port de Marcadau xafant neu durant tot el camí.

10:10
Port de Marcadau (2540m)
Descens per la vessant francesa seguint la senda marcada. En travesar dues geleres, a meitat de l'esperó del Pic Falisse anem amb tendència cap a l'esquerra per una senda senyalitzada amb fites, superem l'esperó i continuem caminant per una plana en direcció al Coll de la Gran Facha.


11:20
Baix del Coll de la Gran Facha (2600m)
La tormenta prevista per a la vesprada està arribant abans d'hora. El temps que havem perdut amb l'equivocació del matí i  pensant en el que ens espera demà, ens fan escollir l'opció més conservadora: esmorzem i sense arribar al coll, ens tornem per on havem vingut.
Durant el descens vorem com el cel es neteja un poc i la tormenta ens respectarà quasi fins al final.

Així està l'assumpte pel coll quan ens peguem la volta.


La tornada ens deixa perspectives molt boniques com la de la Marmolera dels Infiernos (a primer plànol el germà petit d'El Dedo que visitarem despús-demà…).


I de Pedro amb cara de passar calor…


17:00
Banys de Panticosa (1640m)
Un poc mullats per la pluja arribem al cotxe, canviem les botes per les sandàlies, la camiseta suada per una neta i anem cap a Torla per al nostre següent (i principal) objectiu del viatge.

Algunes fotos gràcies a Pedro.